Robotar i Japan - PaPeRo

Satt och läste lite i illustrerad vetenskap för några dagar sen och hittade en artikel om Japanska robotar. Det var ganska intressant att läsa om det och jag tänkte på hur lång inom tekniken de har kommit. De har till och med gett de olika robotarna jobb. Från servitörer till lärare. 
Jag undrar hur Sverige skulle se ut om de hade såna robotar som Asimo och Saya... Det kommer nog inte hända på ett tag.

Min favorit var PaPeRo. (Den är så söt)

Namnet PaPeRo står för: "Partner-type -Personal -RoBot"

Den är ca, 385mm hög, 248 mm bredd, djup 245mm och vikten är ca 5 kg. 
Kan ca 3 000 och kan även förstå lika många ord. Vet dock inte om den bara förstår/pratar japanska eller om den kan förstå/prata engelska, till och med svenska också.
PaPeRo har också ett visst system som gör att han kan känna igen ansikten på människor han har träffat. Så han vet vem du är när han ser dig.

PaPeRo roboten är en så kallad "kompis" robot. Den kan prata med dig, spela spel med dig och den kan svara på frågor du ställer till den. PaPeRo kopplar in sig på internet och söker efter svaret på den fråga du har ställt, efter han hittat det ger han dig svaret. Om han är på bra humör dansar han för dig.

Men PaPeRo utvecklar även olika persoligheter beroende på hur personen den är med tar hand om den. 
Dessa personligheter kan den utveckla:

Leader PaPeRo
Denna typ av personlighet utvecklas först. Den gör lite vad den vill och är lätt att ta hand om. Den gillar att prata med människor och är bra på att imitera och dansa. Har en söt röst och har ett speciellt sätt att tala på.  

Kunniga PaPeRo
Kommer att ge dig lite olika information den hittar på internet men han kommer inte berätta för dig vad han gillar och ogillar, men man kan lista ut det på hur den beter sig emot visa saker. Om man inte tänker på hur man pratar till den kan den bli tjurig och till och med stygg. Den samtalar på ett artigt sätt.

Dancing PaPeRo
Är lite envis men älskar att dansa och att få beröm ifrån människorna. Den har andra musikval än vad Leader PaPeRo har och har även speciella danser för dem. Pratar i en vänlig ton

Lazy PaPeRo
Om man inte bryr sig om PaPeRo kommer han bli lat. Om man sen vill ha svar på några frågor och ställer in den ordentlig kommer de att bli allvarliga.

Computer PaPeRo
Den kommer lyder vad du säger, men kommer inte prata med människor. Men om du behandlar den kärleksfullt kan han börja prata med några. Precis som de gamla robotarna, kommer den att prata med en entonig röst.



Liten film om PaPeRo för de som inte orkar läsa.

Jag undrar hur mycket en PaPeRo kostar... Jag vill ha en! XD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0